Werken in de zorg. Meer mogelijkheden dan je denkt.

24/11/2021

Bij Vulpia is er een grote verscheidenheid aan mensen en beroepen. Van business controller tot kok, van ergotherapeut tot polyvalent technisch medewerker. Iedereen die bij Vulpia werkt, heeft 1 ding gemeen: zinvolle zorg en beleving bieden aan onze bewoner in onze woonzorgcentra en assistentiewoningen.

Dit gebeurt in moderne, hedendaagse gebouwen die zorgvuldig worden beheerd. In onze reeks ' Op speeddate met Vulpia' zoomen we in op verschillende jobs @ Vulpia. We laten we u vandaag kennismaken met Gio Geerts, Dennis Verdingh en Stefaan Struyven. Ze zijn respectievelijk tewerkgesteld als polyvalent technisch medewerker in WZC Kartuizerhof in Lierde, WZC Villa Temporis in Hasselt en Tombeekheyde in Overijse. Zij staan in voor het onderhoud van het gebouw, het terrein en de installaties. Zij vertellen wat deze job zo leuk en boeiend maakt.

Polyvalent technisch medewerker, dat is een hele mond vol. Wat houdt dit in?

GG: polyvalent technisch medewerker is een veelzijdig en zeer afwisselend beroep. Het polyvalente vertaalt zich in een uitgebreid gamma aan taken. De belangrijkste taak is uiteraard het onderhoud van het woonzorgcentrum, de tuin en de verschillende installaties die aanwezig zijn in een WZC. Daarnaast ben ik vaak ook het eerste aanspreekpunt voor bewoners en/of familie bij vragen over herstellingen e.d.m.Ik schrijf ook af en toe een artikel in de bewonerskrant en ik word geregeld betrokken bij de organisatie en/of uitwerking van activiteiten voor onze bewoners. Het ene moment is je focus volledig op de controle van de veiligheid van het gebouw en het volgende moment help je mee met feestelijkheden ter ere van een 100jarige.

SS : idd, het is een heel diverse job. Het kan gaan van lampen vervangen tot electriciteitsproblemen oplossen of simpelweg de bladeren op het terrein samenrapen.

Geen enkele dag is dezelfde

Kan je een paar concrete voorbeelden geven van wat jouw rol naar de bewoners toe?

GG: Voor valentijn werd er een grote fotoshoot georganiseerd en werd ik gevraagd het decor te ontwerpen en te maken. Dat is niet het belangrijkste deel van mijn job, maar wel leuk. Op deze manier kan ik mijn technische vaardigheden en creativiteit benutten. Het resultaat mocht er alleszins zijn : een gigantisch groot hart uit hout dat diende als achtergrond voor de fotoshoot waar iedereen maar al te graag aan wou deelnemen (wat we al niet doen voor de liefde). Voor mij was dit een leuke uitdaging.

Een andere voorbeeld : dit jaar vierde Vulpia haar 25-jarig bestaan. Het was een uitgebreid feest voor bewoners & medewerkers. Mijn taken waren ook hier zeer uiteenlopend : samen met de collega's de feestelijkheden voorbereiden en er voor zorgen dat het op technisch vlak allemaal tiptop in orde was. Er was immers een radio-uitzending opgezet die je live kon beluisteren en bekijken. Mijn taak : zorgen dat elke bewoner dit op tv of laptop kon volgen en dus niets zou missen van dit leuke evenement.

SS: ik los de kleine praktische (huis)problemen van de bewoners op. En dat wordt gewaardeerd, zowel door de bewoners als de collega's.

DV: als PTM-er moet je er vooral voor zorgen dat de bewoner zich thuis voelt en zich thuis kan blijven voelen. Het komt er vooral op neer om onze bewoner vooral te ontzorgen op technisch (en praktisch) vlak. Op deze manier draag je als polyvalent technische medewerker bij tot het creëren van een aangename woonomgeving.

Een dag in het leven van een polyvalente technisch medewerker in woonzorgcentrum Villa Temporis

Héél erg divers dus.

GG: absoluut. Zo ben ik ook verantwoordelijk voor de netheid van het domein. ik zie erop toe dat het tuinonderhoud op regelmatige basis gebeurt en dat de toegankelijkheid van het terrein optimaal is.

Kan je wat meer vertellen over het technische aspect van jouw job?

GG: Het technische is het leeuwendeel van mijn job. Ik doe kleine herstellingen zoals een bed dat defect is, herstellen, een deur die piept in orde brengen. Daarnaast is er het uiterst belangrijke aspect van (brand)veiligheid in het woonzorgcentrum. Ik sta inspecteurs van erkende controle organismen (brandweer, liften, hoog- en laagspanning, ...) bij en voer zelf ook controles uit op noodverlichting, trapladders enz. Ik ben ook het eerste aanspreekpunt bij dringende interventies. Voorts zorg ik ervoor dat herstellingen door gespecialiseerde firma's tijdig gebeuren en sta ik in contact met onze afdeling facility (gebouwenbeheer).

Documentatie (in kaart brengen) van specifieke zaken zoals waar bevinden zich bepaalde installaties, de riolering enz. is ook een interessant en niet onbelangrijk deel van mijn job.

DV: het kan er trouwens behoorlijk intens aan toegaan soms. Zo kan het zijn dat je in het midden van de nacht wordt opgebeld omdat er een waterleiding gesprongen is of omdat de stroom is uitgevallen.

Kortom, een PTM'er is een handige harry met technische vakbekwaamheid die flexibel inspeelt op (technische) uitdagingen in diverse omstandigheden

GG: absoluut en ik wil dit graag toelichten met twee anekdotes. Zo kreeg ik een tijdje geleden de vraag om meteen langs te gaan bij een bewoner wiens hooglaagbed niet meer werkte... bleek dat de stekker was uitgetrokken. Dit is een eenvoudig voorbeeld. Vaak zijn de technische uitdagingen veel groter en komt mijn vakbekwaamheid echt wel van pas.

Een andere anekdote: ik kreeg het bericht dat enkele vogels zouden zijn binnengevlogen. Bleek dat het ging om een grap van het animatieteam en dat dit paste in een activiteit ter gelegenheid van werelddierendag. Een roofvogelshow met uilen en haviken.

Zo zie je maar, elke dag is anders en je moet van alle markten thuis zijn.

Heb je interesse in werken bij Vulpia? Hier werken, geeft je meer mogelijkheden dan je denkt.