FAQ
- Voor wie geldt het rookverbod?
Voor iedereen. Bewoners, bezoekers, personeelsleden, leveranciers, … mogen niet roken in een zone van 10 meter voor de in- en uitgangen. Ook mensen die iemand opwachten, moeten zich aan het rookverbod in deze zone houden.
Passanten, mensen die dus gewoon passeren zonder binnen te gaan, vallen onder de uitzondering van de wetgeving. Zij mogen dus wel nog roken in de rookvrije zone. Ook buren mogen nog roken in deze zone. Dit kan het geval zijn als de straat minder dan 10 meter breed is of als er boven de voorziening nog mensen wonen.
- Wat valt er onder het rookverbod?
Net zoals bij het rookverbod op de gesloten publieke plaatsen, vallen alle producten op basis van tabak en soortgelijke producten (zoals e-sigaretten, kruidenproducten, ...) onder dit rookverbod, toch in zoverre deze gerookt kunnen worden.
- Waar is roken verboden en waar begint het verbod?
Roken is verboden in een zone van 10 meter van de ingang/uitgang van het gebouw. Natuurlijk mag je ook meer dan 10 meter rookvrij maken.
De perimeter moet worden gezien als halfrond: een straal waarbinnen de rookvrije zone valt, te beginnen vanaf de ingang/midden van het gebouw.
Wanneer er zich een obstakel bevindt binnen de rookvrije zone, zal de zone stoppen bij dit obstakel. Een voorbeeld van zo'n obstakel kan een rijweg zijn. Echter, een voetpad of fietspad dat niet op de rijweg ligt, worden niet beschouwd als obstakels.
De rookvrije perimeter geldt voor alle in- en uitgangen. Ook als er meer dan één in- of uitgang is. Hetzelfde geldt voor in- en uitgangen die enkel door het personeel gebruikt worden.
- We hebben een binnenplein. Geldt de rookvrije perimeter hier ook?
Ja. De in- of uitgang naar een binnenplein wordt beschouwd als een in- of uitgang van het gebouw. Vanaf daar geldt de perimeter van 10 meter.
- Wanneer geldt het rookverbod?
Het rookverbod geldt altijd, 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Het is gelinkt aan de plaats zelf, niet aan de openingsuren of activiteiten.
- Wat als de gevel minder dan 10 meter breed is?
Wanneer de gevel met de ingang van de voorziening minder dan 10 meter breed is, geldt het rookverbod tot aan de grenzen van de gevel.
- De in- en uitgang van onze voorziening is openbare weg en dus niet van ons. Geldt de perimeter van 10 meter hier dan ook?
Ja.
- Geldt het rookverbod ook aan ingangen van assistentiewoningen (zogenaamde serviceflats?), centra voor dagverzorging en centra voor dagopvang?
Neen. Als de ingang van een assistentiewoning, centrum voor dagverzorging of dagopvang dezelfde is als die van het woonzorgcentra, centrum voor kortverblijf en rust- en verzorgingstehuis is er wel een rookvrije zone van toepassing.
Het staat een organisatie natuurlijk vrij om de rookvrije zone zelf verder uit te breiden.
- Wat verstaat de wetgever onder een centrum voor kortverblijf en rust- en verzorgingstehuis?
De definities die gehanteerd worden zijn:
Woonzorgcentrum: een voorziening, onder welke benaming ook, waar aan senioren, die er permanent verblijven, in een thuisvervangend milieu huisvesting en ouderenzorg wordt aangeboden.
Centrum voor kortverblijf: een voorziening waar aan senioren gedurende een beperkte periode huisvesting en ouderenzorg wordt aangeboden.
Rust- en verzorgingstehuis (in Vlaanderen is zorgvorm afgeschaft): een woonzorgcentrum waar een uitgebreider aanbod van ouderenzorg wordt aangeboden.
- Kan de uitbater van het woonzorgcentrum/tehuis een sanctie krijgen omdat het rookverbod niet wordt nageleefd?
Zowel de uitbater als de roker zijn verantwoordelijk voor de naleving van het rookverbod. Bij een overtreding riskeren beiden een geldboete van €208 tot €8.000. Het is de inspectiedienst consumptieproducten van de FOD Volksgezondheid die verantwoordelijk is voor het controleren.
- Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het rookverbod wordt nageleefd?
Communiceer regelmatig over het feit dat je rookvrij bent. Als er toch iemand rookt, spreek deze persoon aan. Hoe je dit gesprek aanpakt? Dat lees je in deze gratis e-learning.
Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven