Zingeving in tijden van corona

Rode Kruis project crisis vrijwilligers

11/03/2021

Rode Kruis project "Crisis vrijwilligers"

Viviane is reeds een tijd als vrijwilliger aan de slag in woon- en zorghuis De Linde. We laten haar graag aan het woord:

Een jaar geleden piekte de eerste Coronagolf in volle hevigheid en - toevallig op mijn verjaardag - werd de eerste lockdown afgekondigd. We zaten in ons kot … niet voor lang echter.

Ik ging op zoek naar een zinvol vrijwilligersengagement en kwam via het project “Crisisvrijwilligers” van Rode Kruis-Vlaanderen in De Linde terecht. Het was een nieuwe wereld die voor mij openging: ik probeerde me nuttig te maken met allerlei eenvoudige logistieke taken zoals het eten uitdelen, afruimen, afwassen en bedden opmaken maar ook een babbeltje slaan met de mensen.

Langzaam maar zeker vond ik mijn draai in het huis en kreeg ik ook meer taakjes toebedeeld. Een logische stap voor mij. Toen het Rode Kruis het project “Crisisvrijwilligers” beëindigde, tekende ik een vrijwilligerscontract bij Vulpia. Ik rolde dus naadloos van het ene engagement in het andere.

Ik koester de mooie momenten met veel voldoening.

Vandaag ben ik een jaar aan de slag als vrijwilliger. Ik zag het huis opnieuw openbloeien omdat we langzaam maar zeker het virus bij zijn nekvel konden pakken. Het werd een jaar met een lach en een traan. Het allereerste afscheid van een bewoner waar ik een vertrouwensband mee had opgebouwd, kwam keihard binnen. En er zouden nog een paar afscheidsmomenten volgen. Ik probeer elk afscheid een plaats te geven en elke bewoner waardig te gedenken.

De mooie momenten koester ik met veel voldoening. De pretoogjes van onze bewoners wanneer ze zich tijdens een activiteit kunnen ontplooien. De zangstonden die ons terugbrengen naar hun jeugd en waarbij heel af en toe een klein beetje vals wordt gezongen. De traditionele feesten waarbij we het ganse huis mogen aankleden met aangepaste attributen. De vele leuke babbels met de bewoners waarbij ze graag herinneringen ophalen. De fijne contacten met de families. De hele kleine dingen die ik voor onze mensen mag doen om hun verblijf nog aangenamer te maken. Het op sleeptouw nemen van nieuwe vrijwilligers. De fijne band met alle medewerkers. De grote familie - die iedereen in ons huis is.

Ik ben blij dat ik de kans kreeg om mee het verschil te maken voor onze bewoners. Dank je wel medewerkers en bewoners van De Linde!