"Je wordt hier betaald met een glimlach" - de getuigenis van vrijwilliger Linda

Linda (67) vervult sinds haar prepensioen een langgekoesterde wens: vrijwilligerswerk doen.

15/07/2025

Linda is 67 jaar, getrouwd, en sinds haar prepensioen vervult ze een langgekoesterde wens: vrijwilligerswerk doen. In 2023 verhuisde ze naar Lier, waar ook haar dochter en kleinkind wonen. Via-via hoorde ze over de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen bij Vulpia, en sindsdien is ze een vertrouwd gezicht in ons woon- en zorghuis Herenhof.

“Ik wilde altijd al vrijwilligerswerk doen, en toen ik met prepensioen ging, voelde dat als het juiste moment,” vertelt Linda. “Toen ik in Lier kwam wonen, kwam Vulpia op mijn pad. Ik ging langs en werd meteen warm onthaald. Inmiddels help ik drie keer per week in de voormiddag bij de maaltijdbegeleiding op de beschermde afdeling, waar mensen met dementie wonen. Soms neem ik zelfs mijn hondje mee – de bewoners vinden dat geweldig!”

Een veranderde blik op dementie

In het begin was Linda niet bekend met de doelgroep. “Ik had een bepaald beeld van mensen met dementie, maar dat bleek niet te kloppen. Nu zie ik hoeveel deze mensen nog kunnen en hoe ze waarderen wat je voor hen doet. Ik begrijp ze beter, en mijn hart wordt er gewoon warm van.”

Een warme ontvangst

Over haar ontvangst op de locatie is Linda lovend. “De zorgkundigen hebben me heel goed opgevangen. Ik kan altijd bij hen terecht. Als reumapatiënt is dat belangrijk – zij ondersteunen mij ook wanneer het nodig is. Hier voel ik me echt deel van een team.”

Vrijwilligerswerk als levensverrijking

Vrijwilligerswerk betekent voor Linda veel meer dan “werken”. “Het geeft me voldoening. Ik haal er energie uit en ben erdoor veranderd als mens. Als ik 20 jaar geleden had geweten hoe mooi dit werk is, was ik wellicht wel de zorg in gegaan in plaats van in de supermarkt te werken. Dit werk is zó dankbaar. Je bouwt een band op met bewoners én personeel.”

Op de vraag wat het werk precies van haar vraagt, antwoordt Linda: “Elke dag is anders. Je moet kunnen meebewegen, inspelen op wat er nodig is. Maar juist dat maakt het zo bijzonder.”

"Vrijwilliger zijn moet je gewoon doen"

Voor de buitenwereld wil Linda graag duidelijk maken hoe waardevol vrijwilligerswerk is. “Mensen beseffen vaak niet hoe zwaar het werk in de zorg is. Als vrijwilliger ondersteun je de zorgverleners, je maakt écht een verschil. Hier op Herenhof voel ik me direct aanvaard en gewaardeerd.”

De kracht van kleine dingen

Als ze drie positieve punten moet benoemen over haar vrijwilligerswerk, hoeft ze niet lang na te denken:

  1. Het goede gevoel: Ik zie het niet als werk. Ik kom met plezier.

  2. Ontlasting van anderen: Je helpt het personeel, en dat voelt zinvol.

  3. De band met bewoners: Het raakt me als iemand er niet meer is. Die verbondenheid is écht.

Op de vraag wat ze zou kiezen als alternatief voor het woord ‘werk’ in ‘vrijwilligerswerk’, zegt Linda: “Ik lever een bijdrage. Vrij en met plezier.”

Een veelzijdige rol

Linda speelt op de afdeling verschillende rollen. “De ene dag ga ik volledig mee in de beleving van de bewoners, de andere dag voel ik me gastvrouw of chef. Op mijn verjaardag trakteer ik met zelfgemaakte broodpudding. De bewoners vinden dat fantastisch. En ik ook! (lacht)”

Ook haar hobby’s neemt ze mee naar het woonzorgcentrum. “Ik haak graag en deel mijn creaties uit aan de bewoners. Dat brengt extra gezelligheid.”

Een oproep aan anderen

“Probeer het gewoon eens,” moedigt Linda anderen aan. “Het draait niet altijd om geld. Hier word je betaald met een glimlach, een dankjewel en oprechte dankbaarheid. Je brengt vreugde en krijgt zoveel terug. Je wordt onderdeel van een familie.”

Tot slot deelt Linda wat vrijwilligerswerk haar écht geeft: “Waardering, verbondenheid, beweging en zingeving. Het houdt me jong, sociaal, en ik leer elke dag bij. Het gevoel dat ik hierbij krijg, valt eigenlijk niet uit te leggen. Het is gewoon thuiskomen.”

Wil je ook deel uitmaken van onze warme vrijwilligersploeg bij Vulpia? Neem contact met ons op en ontdek wat jij kan betekenen.