2023: Het jaar van de verbinding

Om het jaar goed in te zetten spraken we met ceo Luc Van Moerzeke over het turbulente jaar 2022 en de Vulpia-visie op de komende jaren. Het werd een verbindend gesprek!

01/02/2023

Interview met Luc Van Moerzeke, ceo van Vulpia

De Vulpia Nieuwjaarsparty in de Carré maakte het al duidelijk: de goesting bij onze medewerkers is meer dan ooit aanwezig. Goesting om te knallen voor onze bewoners, voor elkaar en voor iedereen met een positieve blik op het leven. Zeker in de zorg!

2022 werd op weergaloze wijze uitgewuifd (of liever: uitgedanst!) en we verwelkomden 2023 met een zorgeloze gretigheid.

Kortom, meer dan ooit zijn we er klaar voor. Klaar om te tonen wie we zijn, waar we voor staan en hoe we dit samen willen bereiken. Met deze vibe en mindset trokken we naar het kleine kantoor van onze ceo in Brasschaat om hem enkele pertinente vragen te stellen. Over het voorbije jaar. Over wat er in z’n hoofd en hart zit. Over wat hij verwacht van ons allemaal én onze partners. Over wat Vulpia wil betekenen in 2023 en ver daarna. En over wat dit betekent voor iedereen die bij ons woont, werkt en wil komen wonen en werken.

Hoe kijk je terug op 2022?

Een van de belangrijkste zaken die ik in 2022 gezien heb, is dat we een écht partnership hebben met een aantal van onze key stakeholders. Ze waren er voor Vulpia op het moment dat we ze nodig hadden. In 2022 hebben we kunnen zien dat de meeste vastgoedeigenaars, verzekeraars en bankiers, in moeilijke tijden pal achter onze organisatie zijn blijven staan. Die hebben onverbloemd gezegd: wij steunen jullie. En dat was erg belangrijk. We schuilden onder één en dezelfde paraplu, dat is pas impactvol.

In een uitdagend jaar hebben we bovendien enorm veel ontwikkelingen kunnen realiseren (zie kaderstukken).

Realisaties 2022: Openingen & overnames

Herenhof (Lier)

  • Nieuwe site: woon- zorghuis voor 121 bewoners en 30 aanpalende assistentiewoningen

Franki 2 (Luik)

  • 61 bewoners van Résidence Quentin verhuisden naar dit huis, een uitbreiding van Franki.

Le Douaire (Anderlues)

  • Volledige nieuwbouw ter vervanging van het oude rusthuis.

  • Bouw van 39 assistentiewoningen en 9 woningen (in ontwikkeling)

Welke lessen heb je geleerd in 2022?

Enkele jaren geleden heb ik het boek ‘The Power of Vulnerability’ van Brené Brown gelezen. In 2022, meer nog dan in 2020 en 2021, heb ik dat in de praktijk durven omzetten. Ik heb mogen ervaren hoe krachtig kwetsbaarheid is, als ze tenminste oprecht is. Voor het eerst in meer dan 25 jaar ben ik in alle kwetsbaarheid gaan spreken met onze stakeholders over de moeilijkheden waarmee we werden geconfronteerd. En ik kreeg gehoor. Dat zal ik nooit vergeten.

Hoe zou je 2022 samenvatten in één woord?

Uitdagend. Dat is het woord dat spontaan in me opkomt. Maar door die uitdagingen hebben we veel kracht in de organisatie kunnen ontdekken. Je ziet dat mensen het moeilijk krijgen. De jaren 2020 en 2021 waren al moeilijk, maar dat waren ‘covidtimes’. Dat was een speciale omstandigheid die zichtbaar was in de hele wereld. De reacties daarop, van begrip tot kritiek, golden voor iedereen. Het gif van 2022 was veel sluipender en minder zichtbaar: bijvoorbeeld de hyperinflatie en de blootstelling aan de enorme stijging in energieprijzen. Omdat onze energieprovider de boeken heeft neergelegd, hebben we de marktprijs moeten ondergaan die tot 300% duurder waren. Dat is dus minder zichtbaar, maar niet minder gevaarlijk. We zijn daar op een heel andere manier mee moeten omgaan dan met de covid-crisis. Het vraagt veel meer communicatie. We hebben geleerd dat we die communicatie, vooral intern, veel te laat op gang hebben getrokken, en dat we daarbij te weinig moed, transparantie en kwetsbaarheid aan de dag hebben gelegd. Dat maakte sommige mensen onzeker, wat ervoor gezorgd heeft dat we sommige mensen verloren zijn die we niet hadden moeten verliezen. En dat is jammer.

Realisaties 2022: Uitbreidingen en renovaties

Ondanks het heel uitdagende jaar (op financieel vlak) blijft het onderhoud van onze bestaande huizen top-prio, renoveerden we ook en breidden, waar mogelijk (zelfs) uit.

’t Neerhof (Brakel)

  • Afbraak oude gebouwen

  • Renovatie inkomhal

  • Nieuwe tuinaanleg

Demerhof (Aarschot)

  • infrastructurele aanpassingen voor bewoners met een psychiatrische achtergrond.

Beukenhof (Kalmthout)

  • 48 extra woongelegenheden (totaal 163)

  • Renovatie van het logistieke centrum.

Bois de Bernihè (Libramont)

  • Nieuwe dagzaal en kantoorruimte.

Twee Poorten (Tienen)

  • Aanpassingen om kleinschalig te kunnen werken.

Wat is de grootste uitdaging van Vulpia voor 2023?

Onze grootste uitdaging is om die effectieve verbinding tot stand te brengen, in alle kwetsbaarheid. Er zijn nog te veel eilandjes intern. In eerste instantie moeten we die verbinding realiseren en diepgeworteld verankeren binnen de verschillende departementen op het hoofdkantoor. Dat mogen geen holle woorden zijn, maar we moeten het echt doen. We gaan opnieuw met de mensen praten en nog meer om hen geven. Tijdens covid hebben we dat goed en efficiënt gedaan, maar vanaf het moment dat mensen terugkwamen naar kantoor, zijn we vergeten om nog een stapje verder te gaan. En dat hebben we cash betaald. Daarom staat dat nu extra scherp op mijn radar! Ik heb ook al gemerkt dat, wanneer je open communiceert met een medewerker, je plots een hele andere medewerker terugkrijgt.

“2023 wordt het jaar van de verbinding, gebaseerd op open communicatie, binnen HQ zelf en tussen HQ en de huizen.”

Daarna proberen we verder te gaan: we moeten weer het lef hebben om meer te decentraliseren en opnieuw te evolueren van een top-down-gestuurde organisatie naar een bottom-up-onderneming. De basis moet meer empowered worden.

Onze directeurs liggen ook mee aan de basis van het focusplan van Vulpia. In 2023 gaan de directeurs op hun beurt hun medewerkers bevragen over wat ze belangrijk vinden en willen realiseren in 2024. Als groep zullen we hun bevindingen gaan faciliteren. In 2024 ten slotte, willen we de bewoners en hun families gaan bevragen. Dan zijn we echt bottom-up bezig!

Waar kijk je het meest naar uit in 2023?

Ik wil nog meer open gesprekken gaan voeren met medewerkers binnen de groep. Op de nieuwjaarsreceptie was ik al continu op pad in de Carré. Ik heb er met directeurs en keukenmedewerkers gesproken, met verpleegkundigen en poetsmedewerkers. Daar heb ik vastgesteld: heel veel mensen werken graag bij ons! Dat heeft me veel energie gegeven. Ik heb dat weekend het gevoel gehad dat er veren in mijn schoenen zaten (lacht).

Van die gesprekken gaat ook veel kracht uit. Nu moeten we het iedereen duidelijk maken hoe belangrijk het is om iedereen een stem te geven, door naar hen te luisteren. Dat wordt dus mijn uitdaging: nog beter luisteren en van daaruit vertrekken.

Daarnaast worden we ook lid van VLOZO, de sectorfederatie voor de Vlaamse private woonzorgcentra. Daarmee willen we de banden met enkele andere stakeholders, zoals de sectorgenoten en de overheid, verder aanhalen. Ook daar zoeken we dus verbinding.

Nieuwe projecten: 2023 - 2025

Véronique (Baillonville)

  • Uitbreiding met 51 woongelegenheden en 12 assistentiewoningen.

Gevaert-site (Hemiksem)

  • Bouw van een woon- en zorghuis voor 82 bewoners met aanpalend 19 assistentiewoningen, een buurtwinkel en een brasserie. Daarnaast komen er nog onafhankelijke assistentiewoningen.

Rives Ardentes (Luik)

  • Bouw van een woon- en zorghuis met 120 kamers en 20 assistentiewoningen (in aanvraag) op de vroegere site (200.000m2!) van Coronmeuse en Les Halles des Foires (in ontwikkeling). Er komt een gemixte, autoluwe site waar wonen, werken en winkelen centraal staan.

Waar gaan we naartoe met Vulpia de komende 3-5 jaar? Hoe zal Vulpia evolueren?

Ik heb een aantal objectieven. We zullen evolueren naar enerzijds een bottom-up organisatie, maar ook naar een hecht netwerk van woon- en zorghuizen dat maximaal ingebed is in het lokale sociale weefsel. Die sterke lokale verankering in alle geledingen is heel belangrijk. Daarnaast wil ik ook een sterkere interne cohesie tussen de mensen in elk huis. Als Vulpia moeten we het hebben van een sterk intern klimaat waar mensen zich erkend voelen en graag komen werken. We moeten meer onze troef uitspelen als authentieke, familiale, Belgische speler in het zorglandschap.

En tenslotte is het ook een bedoeling om onze producten beter te positioneren in de markt. We zullen Vulpia als serviceprovider verder versterken door de standalone assistentiewoningen (momenteel Meridia) onder de Vulpiavlag te brengen. Alle producten en diensten komen zo onder één en hetzelfde merk Vulpia: de woon- en zorghuizen, de (gekoppelde) assisted living en de (standalone) premium living, waar het meer gaat om geserviced wonen.

Kort samengevat, ik wil een maatschappelijk relevant langetermijnproject realiseren met Vulpia als zorgoperator. Daarvan worden we allemaal het meest gelukkig.

Wanneer ben je een tevreden ceo aan het einde van 2023?

Ik zal tevreden zijn als ik kan merken dat we die verbinding in de praktijk hebben gerealiseerd. Verrassend verbindend!

Wat wens je je collega's toe?

Ik wens mijn collega’s een verbindend 2023 toe, een jaar in verbinding. Ik heb al verschillende ontmoetingen gepland met directeurs, meer dan ooit tevoren. Daaraan wil ik dit jaar graag werken: mensen inspireren om meer te zijn wie we graag zouden willen zijn.