Dementie &
Vroegdementie 

dementie vrouw

Dementie

U of uw partner staat voor de uitdaging van dementie, waarvan één op vijf personen in zijn leven rechtstreeks mee te maken krijgt. Met begrip voor het feit dat leeftijd de belangrijkste risicofactor is, anticiperen wij op een verdubbeling van het aantal mensen met dementie in Vlaanderen tegen 2070 door de vergrijzing. Vulpia staat klaar om u en uw naasten een warme thuis te bieden in onze woon- en zorghuizen.

Om aan uw of uw partners wensen, noden en behoeften te voldoen, gaan we in dialoog, maken we verbinding en blijven we open. Uw en uw partners vertrouwen is voor ons van essentieel belang. Door ons te verbinden met u of uw partner als bewoner kunnen we hoogkwalitatieve zorg bieden, waarbij beleving centraal staat. 

Uw verzorging, onze belofte: vijf pijlers van dementiezorg bij Vulpia

Beeldvorming – uw menselijke beleving

Wij bekijken u of uw partner positief en gaan uit van uw of uw partners capaciteiten. Respectvolle en positieve omgang is onze norm binnen dementiezorg. We praten met u, niet alleen over u.

Normalisatie – Uw unieke verhaal

Elk huis van Vulpia is anders, net zoals uw verhaal. We creëren een herkenbare en huiselijke sfeer waar u of uw partner zich thuis voelt en een normaal en herkenbaar dagelijks leven behoudt.

Autonomie in geborgenheid – Eigenaar van uw handelen

We stimuleren uw of uw partners zelfstandigheid zolang als mogelijk. Besluitvorming doen we samen met u, uw partner en uw familie zodat u of uw partner controle over kleine keuzemomenten behoudt.

Belevingsgerichte zorg – Uw levensverhalen en toekomstperspectief

We nemen een empathische, belevingsgerichte houding aan. Onze communicatie is afgestemd op uw of uw partners beleving. De zorgrelatie evolueert continu, met aandacht voor uw of uw partners verleden en heden. 

De zorgdriehoek – Uw medemens als medicijn

Samenwerking tussen u, uw familie en de zorgverlener. Familiale betrokkenheid is essentieel voor uw of uw partners zorgbehoeften. Respectvolle en geduldige benadering door onze zorgverleners.

 

Wat zijn de eerste tekenen van dementie? 

 • Geheugenproblemen

 • Desoriëntatie in tijd en ruimte

 • Veranderingen in gedrag en persoonlijkheid

De 4 fasen van dementie 

Dementie is een progressieve aandoening die zich kenmerkt door een geleidelijke achteruitgang van cognitieve functies. De fasen van dementie kunnen variëren, maar ze worden vaak ingedeeld in algemene categorieën.

 • Lichte cognitieve stoornis (Mild Cognitive Impairment - MCI): In deze fase vertoont u of uw partner subtiele veranderingen in het geheugen en denkvermogen, waarbij het dagelijks functioneren nog niet significant wordt beïnvloed.

 • Lichte dementie (Milde dementie): Geheugenproblemen worden duidelijker en hebben invloed op dagelijkse taken. U of uw partner kan moeite hebben met het onthouden van recente gebeurtenissen en het uitvoeren van complexe taken.

 • Matige dementie: In deze fase nemen cognitieve achteruitgang en geheugenverlies toe, met merkbare invloed op het dagelijks functioneren, zoals het beheren van financiën, aankleden en koken.

 • Ernstige dementie (Gevorderde dementie): Het vermogen om te communiceren verslechtert sterk, leidend tot volledige afhankelijkheid van anderen voor dagelijkse activiteiten, inclusief persoonlijke verzorging.

Wat is het verschil tussen de ziekte van Alzheimer en dementie? 

Dementie is een overkoepelende term; Alzheimer is een specifieke vorm.

Welke 10 verschijnselen typeren dementie? 

 1. Desoriëntatie

 2. Geheugenverlies

 3. Gedragsverandering

 4. Spraakproblemen

 5. Moeite met dagelijkse taken 

 6. Verminderd beoordelingsvermogen

 7. Problemen met abstract denken

 8. Verlies van objecten

 9. Veranderingen in stemming en persoonlijkheid

 10. Verminderd initiatief tonen. 

Dementiezorg bij Vulpia

In uw of uw partners zoektocht naar hoogwaardige dementiezorg is Vulpia uw betrouwbare partner. We begrijpen dat dementie een unieke uitdaging is, en bij Vulpia zetten we in op een benadering die gericht is op uw of uw partners verhaal en welzijn. Als u kiest voor Vulpia, stapt u in een zorgtraject waar respect, begrip en belevingsgerichtheid centraal staan.

Onze focus ligt niet alleen op het begrijpen van uw of uw partners behoeften, maar ook op het erkennen van uw of uw partners unieke levensverhaal. Bij Vulpia behoudt u uw of uw partners autonomie, ondersteund door een empathische benadering die evolueert met uw of uw partners veranderende behoeften in elke fase van dementie.

De samenwerking tussen u, uw familie en onze zorgverleners vormt de kern van onze zorgdriehoek, waarin uw welzijn voorop staat. Kies voor Vulpia en ervaar een zorgomgeving waar begrip en liefdevolle ondersteuning samenkomen.

 In de uitdagingen van dementie blijven we streven naar een respectvol en liefdevol leven tot aan het laatste moment. Uw of uw partners verhaal is ons kompas, en uw of uw partners welzijn is onze prioriteit.

 

"Omgaan met personen met dementie vraagt een enorme flexibiliteit. Wat de ene dag werkt, werkt de volgende dag niet meer. Het is steeds een aanvoelen van..."

Piet Bormans - Directeur Aan de Beverdijk
Aan_de_beverdijk_Piet_Bormans_directeur_vulpia_Hamont-Achel

Onze visie ? download hier onze brochure:

Downloads