Dementie
Vroegdementie 

dementie vrouw

Dementie 

Bij mensen met dementie is de verwerking van informatie in de hersenen verstoord. Dementie kan veel vragen en onzekerheden oproepen. Bij Vulpia kijken wij verder dan uw dementie en zorgen ervoor dat u kunt doen wat u thuis gewend was om te doen. Wij leiden u door de dag heen. Wij stimuleren u bijvoorbeeld om mee te doen met verschillende activiteiten die wij organiseren. Maar alles doet u op uw eigen tempo en op uw eigen niveau.

Snoezelen

Zo zetten we ook in op snoezelen, ook wel gevoelsactiviteit genoemd. De bewoner kan hierbij tot rust komen in een ruimte met gedempt licht, zachte muziek, geuren en meubilairdie een ontspannen houding toelaten. Deze activiteit heeft een enorm kalmerende invloed.

Referentiepersoon dementie

Binnen de woon- en zorghuizen van Vulpia zijn verschillende referentie-personen dementie actief. Ze kunnen advies geven (aan personeel, familie,...) en stimuleren anderen om over dementie, aanpak en houding na te denken. Ook bouwen ze netwerken uit met andere, gespecialiseerde instanties, voorzieningen en thuiszorg. Het zijn ook deze referentiepersonen die hun stempel drukken op het verhogen van de levenskwaliteit van bewoners met dementie en zichzelf steeds verder ontwikkelen in functie van de bewoners met dementie.

Vroegdementie

Focus op de zintuigen

Bewoners met vroegdementie vinden het vaak moeilijk om hun dag te vullen. We geven hen een zinvolle invulling door te focussen op de zintuigen. Zo maakt vervreemding plaats voor herkenning. Er wordt onder meer gewerkt met een muziektherapeut met klankschalen. Klankschalen brengen natuurlijke, veelkleurige klanken in de ruimte wat ernorm rustgevend is. Maar klankschalen kunnen zoveel meer doen: geregeld zien we ook dat er lichamelijke, meditatieve en emotionele ervaringen worden veroorzaakt.

Meer informatie?

"Omgaan met personen met dementie vraagt een enorme flexibiliteit. Wat de ene dag werkt, werkt de volgende dag niet meer. Het is steeds een aanvoelen van..."

Piet Bormans Directeur Aan de Beverdijk
Aan_de_beverdijk_Piet_Bormans_directeur_vulpia_Hamont-Achel

Onze visie ? download hier onze brochure:

Downloads