Hoofd Bewonerszorg Patricia in de kijker!

Vandaag leren we Patricia beter kennen, ons Hoofd Bewonerszorg in De Veldekens. We praten met haar over wat haar job precies inhoudt en waarom ze het zo graag doet. We ontdekten haar prachtige visie, helemaal in lijn met Vulpia!

13/03/2023

Vandaag leren we Patricia beter kennen, al ruim een jaar ons Hoofd Bewonerszorg in De Veldekens. We praten met haar over wat haar job precies inhoudt en waarom ze het zo graag doet. We ontdekten haar prachtige visie, helemaal in lijn met Vulpia!

Patricia, we zijn blij je te mogen spreken. Wat houdt de job van Hoofd Bewonerszorg juist in?

Ik zie mijn job als mijn missie: als zorgmanager bewaak ik de levenskwaliteit van onze bewoners en medewerkers, en wil ik die steeds verbeteren.

Ik heb deze uitdaging dan ook met 2 handen aangenomen:

  • Zorgen dat bewoners de best mogelijke tijd beleven; ze ont-zorgen.

  • Dat medewerkers kunnen uitgroeien tot het beste dat ze kunnen worden.

  • En terwijl streven naar het verhogen van de kwaliteit en de efficiëntie van de zorg binnen ons huis.

De woorden 'verbinden', 'ontmoeten', 'genieten' en 'beleven' zijn dé woorden voor mij als Hoofd Bewonerszorg.

Concreet zorg ik ervoor dat onze teams het leven van de bewoners aangenamer maken:

  • Ik help hen om elke dag het beste van zichzelf te geven en samen als team sterker te worden.

  • Ik kijk erop toe dat het persoonlijk comfort bewaakt wordt, en dat de medische zorgen, het eten en drinken en het beleven van leuke momenten gerealiseerd worden. Dit is essentieel voor onze bewoners.

  • Verder vind ik het belangrijk om het overzicht te houden over het reilen en zeilen in ons huis en hou ik ervan om een goede connectie te hebben met de medewerkers, bewoners en hun familie.

Als je De Veldekens zou moeten beschrijven in één zin: hoe doe je dat dan?

Een huis/thuis waar mensen wonen en werken met een warm hart.

Wat betekent ouder worden voor jou?

Dankbaar zijn. Ouder worden is ons lichaam dat ons hoofd voorbij loopt of omgekeerd... ons hoofd dat ons lichaam in de steek laat. Ik heb geleerd dat elke leeftijd zijn charmes heeft en dat we enkel oud worden als we oud beginnen denken. Ouder worden is elke dag een stuk loslaten van wat was en genieten van goeie herinneringen en genieten van wat nu goed is.

Als ik in ons huis rond wandel, en denk aan de vele gesprekken die ik al met de bewoners heb gehad, dan voel ik dat oud worden vooral een rouwproces is. Heel vaak heel pijnlijk: een nieuwe thuis moeten opbouwen, met anderen moeten leren samenleven, samen eten, de nieuwe rol aanvaarden, de fysieke achteruitgang, hulp leren aanvaarden, ... Dat is emotioneel en mentaal heel veel moeten aanvaarden en los laten.

Maar ik ben steeds verbaasd over de vaak geweldige leeftijd van bewoners, tot 101 jaar zelfs al. De mens achter dat getal wil eigenlijk enkel nog rust, fijne dingen kunnen beleven en genieten, leuke ontmoetingen, lekker eten en vooral geen zorgen meer hebben.

Welke clichés uit de ouderenzorg zijn totaal niet waar?

  • Ouderenzorg is saai werk.

  • Ouderenzorg is gemakkelijk en chill.

  • Ouderenzorg, daar valt niets te beleven.

Helemaal niet waar!

Uit welke delen van je job haal je de meeste voldoening?

Door te verbinden met bewoners en met medewerkers en iets te kunnen betekenen voor de bewoners en medewerkers. Een gesprek, soms pijnlijk, maar deugddoend of eerder grappig.

Ik haal voldoening uit elke lach die ik zie bij bewoners en medewerkers!

Wil je nog iets zeggen ter afronding van dit gesprek?

De zorg maakt nu een enorme, pijnlijke crisis door, de ergste die ik me kan herinneren sinds ik in de zorg werk. Het is dag per dag opnieuw blijven geloven en hard werken. Aan het einde van elke dag trek ik mijn deur achter me toe en geloof ik dat we met ons team het verschil gemaakt hebben. En morgen doen we dat opnieuw. We blijven gaan!

Wat maakt sterk? Teamwerk!