Even inzoomen op... Kasper Bormans

Vulpia en dr. Bormans werken al meer dan een jaar samen rond het project '360° levenskwaliteit'.

29/09/2023

Sinds 2022 werkt Vulpia samen met dr. Kasper Bormans. Deze communicatiewetenschapper benadert het thema van dementie op een heel andere manier en past daarom perfect bij de waarden van Vulpia.

"De medemens is momenteel de beste remedie," redeneert Bormans, en daarom stelt hij communicatie centraal in zijn aanpak. In zijn boek 'Tijd maken voor mensen met dementie - 52 manieren om te blijven communiceren' bracht hij methodes uit marketing, communicatie, psychologie en filosofie samen met als doel om verbinding te creëren met mensen met dementie

"Waarom praten we met een persoon van dementie altijd over het verleden? De toekomst is ook voor hen een beweegreden. Het geeft een doel om voor uit bed te komen."
— Dr. Kasper Bormans

.

Een voorbeeld van zo'n techniek is de 'ja-kamer': stel in het begin van het gesprek enkele vragen waarop de andere luidop met 'ja' zal antwoorden (Bv. 'Is het mooi weer vandaag?', 'Vindt ge mijn nieuwe schoenen mooi?'...). Wanneer je daarna je échte vraag wil stellen, is de kans groter dat die persoon ook positief zal antwoorden.

Daarnaast heb je nog technieken als het spiegelen van gedrag of het aanbieden van keuzes (bv. 'Gaan we binnen een wandeling doen of buiten?'). Zo creëer je een vlottere connectie.

In een specifiek opleidingstraject voor Vulpia ('360° Levenskwaliteit') organiseerde dr. Bormans 9 opleidingsdagen tussen september 2022 en september 2023. Vulpia vaardigde 25 mensen af, met telkens vier mensen uit zes Vulpia-huizen. Elke week werd een nieuwe techniek vrijgegeven in de e-learningmodule die dr. Bormans ontwikkelde, en elke sessie werd er gewerkt met simulaties, praktische voorbeelden en oefeningen.

Nu dit opleidingstraject afgelopen is, gaan de 25 deelnemers als ambassadeur de boodschappen verspreiden in hun eigen huizen. Elke maand wordt er rond een nieuwe techniek gewerkt, om zo de methodes van dr. Bormans breed te verspreiden onder de collega's.

Het werk van dr. Bormans:

  • Wat Alz (2014)

  • Spel van de Verbeelding (2016)

  • Een Nieuw Geheugenpaleis (2017)

  • Tijd maken voor mensen met dementie - 52 manieren om te blijven communiceren (2020)

  • Wat Alz? - Van Oei naar Waw (2023): expositie van kindertekeningen over ouderen (hieraan werkte Vulpia Leopoldspark mee)

We zijn benieuwd naar het volgende boek van dr. Bormans, waaraan hij volop aan het werken is.

Lees meer over zijn aanpak op www.kasperbormans.be.