Een blik achter de schermen van Clos Bizet met afdelingsverantwoordelijke Nathalie

Ze vertelt over haar dagelijkse werk en de menselijke kant van de zorg.

15/10/2024

Nathalie Hemels, afdelingsverantwoordelijke op de beschermde afdeling voor personen met dementie in Clos Bizet, vertelt over haar carrière in de ouderenzorg, haar passie voor warme zorg en de uitdagingen die ze tegenkomt. Met 29 jaar ervaring en een rotsvaste visie op respect en het welzijn van bewoners, biedt ze ons een inspirerend kijkje in haar dagelijkse werk en de menselijke kant van de zorg.

Nathalie, je werkt al 29 jaar in de ouderenzorg. Hoe ben je in deze sector terechtgekomen?

Mijn loopbaan begon eigenlijk in een administratieve functie. In 2008 kreeg ik via 'Project 600' (opleidingsproject voor verpleegkundigen van FeBi, red.) de kans om verpleegkunde te gaan studeren. Het was een pittige tijd, want ik combineerde studeren met een gezin. Ik deed mijn HBO5-opleiding in het Sint-Guido Instituut in Anderlecht en daarna de brugopleiding naar een bachelor verpleegkunde aan de Karel de Grote Hogeschool.

Dat klinkt als een intensieve periode! Wat houdt je huidige functie precies in?

Momenteel ben ik afdelingsverantwoordelijke op de beschermde afdeling voor personen met dementie. Mijn taken bestaan uit het garanderen van de dagelijkse werking, ervoor zorgen dat de zorgplannen up-to-date zijn en dat alle registraties correct worden uitgevoerd. Daarnaast organiseer ik teamvergaderingen en coach ik mijn collega’s. Elke dag neem ik deel aan overlegmomenten met verschillende disciplines en de directie, om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt.

Hoe zou je je woon- en zorghuis in één zin beschrijven?

Clos Bizet is een warm, familiaal woonzorgcentrum met de typisch Brusselse bewoner. Die diversiteit maakt het extra boeiend!

En wat vind je het belangrijkst in je werk en binnen de ouderenzorg in het algemeen?

Nathalie: Voor mij is het allerbelangrijkste dat bewoners de regie over hun eigen leven blijven behouden. Dat vergt een andere aanpak van zorgverleners, want we beslissen nog te vaak voor hen. Mijn visie draait vooral om warme zorg. Het gaat erom dat onze bewoners zich goed en gerespecteerd voelen. Een knuffel of een glimlach kan zoveel doen, het werkt echt helend.

Wat vind je belangrijk in je team?

Samenwerking is cruciaal. Vooral op de afdeling voor bewoners met dementie, waar de noden elke dag kunnen verschillen. Het team moet flexibel zijn en goed kunnen inspelen op die veranderingen. Alleen zo kunnen we de beste zorg bieden.

Zijn er activiteiten in het woonzorgcentrum waar je zelf echt van geniet?

Ja, er worden hier zoveel leuke activiteiten georganiseerd! Ik ben pas in maart 2024 begonnen hier, en ik was aangenaam verrast door het aanbod. Zelf geniet ik vooral van de dans- en muziekactiviteiten. Die brengen echt plezier en levendigheid in het huis.

Komen er ook wel eens dieren langs?

Zeker! Isabelle, onze animatrice, brengt regelmatig haar hondje mee, en soms komen ook de hondjes van onze directeur, Tamara, op bezoek. De bewoners genieten daar echt van. Het is altijd leuk om te zien hoe positief ze op de dieren reageren.

Wat zijn volgens jou hardnekkige clichés over ouderenzorg die helemaal niet kloppen?

Een van de grootste misverstanden is dat ouderen in een woonzorgcentrum "zielig" zouden zijn. Veel mensen weten niet hoe het er echt aan toegaat.

Hoe zie jij je eigen functie evolueren in de toekomst?

Ik ben momenteel heel blij met mijn functie als afdelingsverantwoordelijke. Ik wil vooral nadenken over hoe we de afdeling voor bewoners met dementie nog beter kunnen afstemmen op hun specifieke noden. Er is altijd ruimte voor verbetering.

Heb je de laatste tijd nog iets grappigs meegemaakt op de werkvloer?

Ja, laatst had ik een bewoner met dementie die dacht dat hij in een café zat. Hij bestelde vijf pintjes en zei toen tegen mij: "En neem er zelf ook maar eentje!" Zulke momenten brengen altijd een lach op mijn gezicht.

Behalve fictieve pintjes drinken met de bewoners, wat doe jij in je vrije tijd om te ontspannen?

Nathalie: Ik geniet enorm van quality-time met mijn partner en kinderen. We gaan graag uit eten, een weekendje weg of naar de cinema. Daarnaast hou ik van wandelen in de natuur en ga ik twee keer per week naar de fitness om even mijn hoofd leeg te maken.