Huis Aan Zee houdt van dieren (en een feestje)!

We spraken met directeur Rebekka Steyaert, en er kwamen maar liefst zes dieren ter sprake!

09/05/2024

Dag, Rebekka. Jij bent directeur in Huis aan Zee. Werk je al lang in de ouderenzorg?

Ik heb mijn hart verloren in de ouderenzorg. Daarom koos ik er bewust voor om mijn carrière te starten op Geriatrie in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze. In 2014 ben ik dan bij Vulpia gestart als Hoofd Bewonerszorg in Residentie Vroonstalle in Wondelgem. In januari 2022 startte ik in mijn huidige functie. En ik doe het nog steeds even graag. Mijn werk zie ik als mijn hobby.

Wat fijn. Is die liefde voor ouderenzorg uniek, denk jij?

Ouderenzorg wordt in mijn ogen nog op vele vlakken onderkend. Iedereen zou moeten inzien dat het zo veel omvat. Als zorgmedewerker moet je heel veel kennis en observatievaardigheden bezitten, want je hebt geen arts naast jou om direct op terug te vallen. Van ouderen krijg je zoveel liefde en dankbaarheid terug. Ze maken je dag goed. De overheid zou dit ook mogen inzien.

Hoe maken jullie van Huis aan Zee een fijne plek om te verblijven én te werken?

We focussen op een heel goede teamspirit en het vormen van één warm team dat zich inzet voor onze bewoners. Ons huis moet een thuis zijn voor onze bewoners, maar ook voor onze medewerkers. We spreken hier van de Vulpia-familie. Daarnaast organiseren we dagelijks activiteiten rond bewegen en beleven om het leven in Huis aan Zee warm en leuk te maken. Als we een feestje kunnen geven, dan draaien we daar ons hand niet voor om. Iedereen hier houdt van feesten. (lacht)

Hebben jullie een aparte aanpak voor bewoners met dementie?

Wij hebben gevochten om mee te mogen doen met het project ‘Kasper Bormans’. Daar zijn we heel trots op. Onze huishond Louba (van afdelingsverantwoordelijke Martine) is een extra troef op de afdeling voor bewoners met dementie. Louba creëert sublieme contactmomenten met onze bewoners. Het is hartverwarmend wat Louba kan bereiken bij bewoners met dementie. We zorgen ook elke dag voor een leuke activiteit voor hen, en ook muziek is een meerwaarde bij deze bewoners. We geven hen ook de vrijheid om rond te lopen in de gangen omdat we een fixatiearm huis zijn.

Komen er ook nog andere dieren op bezoek in jullie huis?

Ja, naast Louba hebben we nog wat dierlijke gasten. Zo brengt zorgkundige Cindy van afdeling 0-4 af en toe haar shih tzu Max mee, laat zorgkundige Ashley soms haar dwergkonijn Leo rondspringen bij de bewoners met dementie en zijn er in totaal drie labradoodles gast aan huis (Balou van orthopedagoge Joyce, Bowie van zorgkundige Jany en Elmo van mezelf). Met die dieren kunnen we enorm veel bereiken bij de bewoners.

Bedankt, Rebekka. Wil je als afsluiter nog je motto met ons delen?

Zeker: 'Elke dag is een nieuwe dag die ik telkens start met een gulle lach!’. Hoe moeilijk en zwaar mijn dag ook mag geweest zijn, alles komt altijd goed.